söndag 15 mars 2009

Apotek - i allmänhetens tjänst?

Privatiseringsfanatikerna är igång igen. Den här gången är det apoteken som ska säljas ut. Det är ju inte alla, bara de i attraktiva lägen. För att öka "valfriheten" och minska kostnaderna säger vår borgerliga regering.
Jag undrar hur mycket valfrihet det blir. Om jag bor i ett sk "attraktivt" område, kommer det att finnas kvar några statliga apotek? Valfrihet gäller tydligen bara dem som vill ha ett privat alternativ. Och billigare. Kan det verkligen bli billigare vare sig för kunder eller för skattebetalarna om man dessutom ska driva ett apotek med vinst för ägarna? Dagens statliga apotek går också med vinst, men de pengarna går tillbaka till statskassan och bidrar till allt annat som drivs med skattepengar. Ni vet, petitesser som skolor, vård, vägar, försvar och allt annat.
För kunderna kommer det definitivt att bli dyrare. Enligt regeringens proposition ska lönsamheten stämma bättre överens med lönsamheten i andra länder. Genomsnittet i övriga EU ligger på 18 procentenheter över Sveriges. Att kostnaderna kommer att öka för kunderna är en logisk slutsats.
Som kund finns ett enkelt sätt att ta reda på om du är för eller emot privatisering av apotek. När du får en förkylning, vem vill du ha råd av; den som vill att du ska köpa så mycket som möjligt för att han tjänar personligen på det, eller en som inte har något ekonomiskt intresse av hur mycket du handlar för.

Följ debatten i LO-tidningen
Ledare: "Staten garanterar apotekens vinster" av Martin Lindblom
Genmäle: "Apotekspriserna ska vara reglerade" av Dan Ericsson (kd)
Svar: "Staten garanterar privata apotekens vinster" av Martin Lindblom